dinsdag 2 juni 2015

tromPet

Het is 2 klm fietsen naar kantoor en dat doe ik dagelijks. Een paar keer heen en weer. Soms zit je ineens in een soort zwerm van scholieren, die met zijn 2-en op 1 fiets totaal relaxed met zijn 4-en naast elkaar lekker sloom naar de supermarkt fietsen voor een saucijzenbroodje. Of je rijdt bijna een ouder iemand aan, die zijn hele leven lang al heeft opgelet in het verkeer en daar nu wel klaar mee is, met dat opletten. Het marktplein is tricky, met zowel scholieren als ouderen als klein grut onder de 6. Maakt niet uit, want daar ging het helemaal niet om.

Waar het wel om gaat, is dat ik elke dag, echt elleke dag, minstens 3 mannen met een pet, een baard en soms zelfs allebei zie. En dat zijn dan geen jonge mannen met krullen en een baard en een ab-so-luut nonchalante pet, maar mannen in alle kleuren en maten van rond de 60. Wie zijn dat toch en waarom die pet en heaven forbid ook een baard? Willen ze niet dat iemand ze ziet? Of is het hun persoonlijke comeback omdat ze vroeger op school geen pet op mochten en ze in de jaren 60 en 70 nog net geen baard konden laten staan? We hebben allemaal het bericht gelezen dat een gemiddelde baard viezer is dan een wc-bril. Ik geloof dat. Die mannen weten dat misschien niet, hun vrouwen vast ook niet, anders zou je toch zeker 's nachts wel op z'n simson's korte metten maken met die baard?

Als we die baard even laten zitten. kan ik me concentreren op die pet. Opgezocht in dat lekkere dikke woordenboek. Naaajaaa ze weten niet eens waar het woord pet vandaan komt. Ik weet wel dat mannen die iets machtigs willen uitstralen, de politie of een militair, altijd een vorm van pet op hebben. Kabouters zijn ook hoofddekseldragers en eerlijk gezegd, vind ik die ook iets authoritairs hebben. Of je religie schrijft het voor, kan ook. Wat dan weer niets te maken heeft met een koningskroon. Of met antroposofische kinderen, sommige dan, die de eerste levensjaren een paars mutsje dragen. Beschermt ze tegen invloeden uit de kosmos, so they say.

Maar wat het is met die fietsende mannen met een pet? Aah joh, die heten gewoon allemaal Jan. Zonder Klaassen, want die was Trompetter in het leger van de Prins.


Jan Klaasen was trompetter in het leger van de Prins 
Hij marcheerde van Den Helder tot Den Briel 
Hij had geen geld en hij was geen held en hij hield niet van het krijgsgeweld 
Maar trompetter was hij wel in hart en ziel